pondělí 30. ledna 2017

Randy Alcorn: Princip čistoty

V malé knížce formátu A6 autor na asi 95 stránkách ukazuje princip čistoty v partnerských vztazích. Nejde o nějaká omezení, ale spíše hlavně o ochranu obou partnerů a potenciál pro kvalitnější vztahy.

Ale nejde jen o suchá fakta nebo doporučení, autor vše předkládá docela dost čtivou formou. Uvádí například příměr s koblihami - když se někdo zaváže, že ode dneška "už žádné koblihy", ale pak dál čte o koblihách, poslouchá koblihovou hudbu, děla o nich vtipy v práci a nakonec jakoby náhodou jede kolem obchodu s koblihami a vdechuje jejich vůni, nakonec se diví, že opět koblihám podlehl.

Je to ale jako s knihou, kterou někdo sune po stole a zároveň se modlí "Bože, dej ať ta kniha nespadne na zem". No jo, ale posouvá ji rukou dál a dál, až nakonec spadne. A pak spílá Bohu, že ji nezachránil. Autor na tom poukazuje, jak chybné je takové uvažování.

"Sexuální nemravnost mi nikdy neprojde. Bůh chce, abych na to pamatoval... ve svém vlastním zájmu."
Dále autor třeba píše, že oko je přístupovým bodem (zejména u mužů) jak pro zbožné, tak pro bezbožné vstupy. Musíme tedy ovládat to, na co se dívají naše oči...

Knížka se čte velmi dobře a obsahuje řadu moc dobrých myšlenek a postojů. Stejně tak nemálo skvělých výzev. Vřele doporučuji.

"Pokud chcete jiný výsledek, musíte udělat jiná rozhodnutí."