pátek 26. června 2015

Timothy Keller: Proč Bůh

Knížka formátu A5, mající přes 300 stránek. Jedná se o trochu náročnější čtení, ale zato velmi zajímavé. Autor ukazuje mnoho argumentů, které ukazují na existenci Boha. Kniha je přitom napsána ale velmi nenásilně a pokorně a nechává čtenáři vlastní úsudek, svoje názory autor nikomu nenutí. Naopak sám píše, že nechce čtenáře ovlivňovat svými názory.

Kniha je vybavena rozsáhlým poznámkovým aparátem s odkazem na další knihy a články. Vyberu pár citací, které mě zaujaly:

Nesnažme se "dívat do slunce" a požadovat nezvratné důkazy Boží existence. Spíše bychom se měli zaměřit na to, co nám "slunce ukazuje".
Autor také hodně rozlišuje náboženství a evangelium. Píše:
Základní rozdíl spočívá v motivaci. V případě náboženství se pokoušíme dodržovat božské normy ze strachu. Jsme přesvědčeni, že když je nebudeme dodržovat, ztratíme Boží požehnání v tomto světě i světě příštím. V případě evangelia se motivací stává vděčnost za požehnání, jehož se nám již dostalo skrze Krista.
Dále autor píše třeba tento zajímavý postřeh:
Svoje životy nekontrolujeme, neovládáme je. My všichni pro něco žijeme, jsme tím ovládáni a ono něco je skutečným pánem našeho života. Pokud tím něčím není Bůh, bude nás to trvale utiskovat.
Příklady takových věcí autor dále rozvíjí. Zakončil bych jedním podobenstvím, které se mi moc líbí:
Víru, která změní život a umožní spojení s Bohem, lze nejlépe popsat slovy "důvěra". Představte si, že stojíte na vysokém útesu, uklouznete a začnete se propadat dolů. Těsně vedle vás ovšem trčí z kmene na samotném okraji útesu větev. Je vaší jedinou nadějí a zároveň je dostatečně silná, aby udržela vaši váhu. Jak vás může zachránit? Pokud budete mít jistotu,, že vás větev udrží, ale nedosáhnete na ni, jste ztraceni. Pokud budete plni pochyb a nejistoty, zda vás větev udrží, ale dosáhnete na ni a chytíte se ji, zachráníte se. Proč? To, co vás ve skutečnosti zachrání, není síla víry, nýbrž objekt víry. Pevná víra s podporou slabé větévky je osudově nedostatečná ve srovnání se slabou vírou, podpíranou pevnou větví.